035-6267484

Kort en krachtig communiceren: op de werkvloer én tijdens informele gesprekken

door | Nieuws

    Kort en krachtig communiceren: op de werkvloer én tijdens informele gesprekken

    Effectieve communicatie is van cruciaal belang in zowel zakelijke als persoonlijke interacties. Het vermogen om op een heldere en beknopte manier te communiceren, speelt een sleutelrol bij het duidelijk communiceren en overbrengen van boodschappen en het bereiken van gewenste resultaten. In dit blogartikel onderzoeken we de waarde van kort en krachtig communiceren, op de werkvloer én in persoonlijke relaties. We zullen ook de verschillende communicatiestijlen verkennen en we vertellen je meer over hoe deze stijlen bijdragen aan duidelijke communicatie. Daarnaast delen we waardevolle tips om effectief en duidelijk te communiceren. Wil jij leren hoe je kort en krachtig kunt communiceren? Lees dan vooral verder!

    Waarom is duidelijk communiceren zo belangrijk?

    Duidelijke communicatie is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat boodschappen begrepen worden en om misverstanden te voorkomen. Of je nu met collega’s samenwerkt, klantrelaties onderhoudt of persoonlijke interacties hebt, duidelijk communiceren bevordert een soepele informatiestroom en helpt bij het opbouwen van vertrouwen. Het stelt je in staat om je gedachten en ideeën helder over te brengen, zodat anderen jouw boodschap kunnen begrijpen zoals jij deze bedoelt.

    Het is niet zo gek dat het soms lastig is om je boodschap duidelijk over te brengen. We leven namelijk in een wereld waarin de aandachtsspanne van mensen steeds korter wordt. Er is veel afleiding en we zijn allemaal zo druk met veel verschillende taken, gedachten en verplichtingen, dat een boodschap soms maar half binnenkomt. Om die reden is het vermogen om kort en krachtig te communiceren essentieel voor duidelijke communicatie.

    Maar waarom draagt kort en krachtig communiceren bij aan duidelijke communicatie?

    Helderheid

    Kort en krachtig communiceren zorgt voor duidelijkheid en voorkomt verwarring. Door je boodschap beknopt en to the point te formuleren, maak je het makkelijker voor anderen om de essentie van je boodschap te begrijpen.

    Tijdsbesparing

    Door bondig te communiceren, bespaar je tijd voor jezelf én anderen. Het voorkomt lange, verwarrende gesprekken en vergaderingen, waardoor iedereen efficiënter kan werken en meer gedaan kan krijgen.

    Impact

    Een duidelijke, beknopte boodschap heeft vaak een grotere impact dan een langdradige monoloog. Door de kern van je boodschap te benadrukken, kun je anderen beter betrekken en hun aandacht vasthouden.

    Effectieve samenwerking

    Duidelijke communicatie is essentieel voor effectieve samenwerkingen. Door helder en beknopt te communiceren, begrijpen collega’s beter wat er van hen wordt verwacht en kunnen ze hun taken efficiënter uitvoeren. Dit bevordert een soepele samenwerking en helpt bij het voorkomen van misverstanden of dubbel werk. Duidelijke communicatie zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde golflengte zit en dat teamleden kunnen samenwerken op een gecoördineerde en harmonieuze manier.

    Verschillende communicatiestijlen

    Ieder mens is uniek en hanteert een andere communicatiestijl. Als je om je heen kijkt naar de manier van communiceren op je werk, in je vriendengroep of bij familieleden, zul je zien hoe de manier van communiceren verschilt per persoon. Erg leuk om hier eens bewust op te letten. Door inzicht te krijgen in deze verschillende communicatiestijlen, kun je beter begrijpen hoe mensen informatie ontvangen en verwerken. Dit inzicht stelt je in staat om je communicatie aan te passen aan de stijl van de ander, waardoor je effectiever en duidelijker kunt communiceren in verschillende situaties.
    In onze training Kort en krachtig communiceren gaan we ondermeer dieper in op de verschillende communicatiestijlen, maar we geven hier ook graag alvast een inkijkje in de beschouwende, coöperatieve, directieve en expressieve communicatiestijl.

    De beschouwende communicatiestijl

    Mensen met een beschouwende communicatiestijl zijn gericht op procedures en logica. Ze waarderen duidelijkheid over het doel en de werkwijze van een project. Ze werken graag zelfstandig en gedetailleerd, en ze hebben concrete gegevens nodig om beslissingen te kunnen nemen. Je herkent deze stijl aan personen die gestructureerd werken, veel waarde hechten aan feitelijke informatie en zich focussen op gedetailleerde aspecten van een project. Ze nemen de tijd om grondig te analyseren voordat ze conclusies trekken. Een voorbeeld van iemand met een beschouwende stijl is een ingenieur die graag alle technische specificaties van een project bestudeert voordat hij een definitieve beslissing neemt.

    De coöperatieve communicatiestijl

    De coöperatieve communicatiestijl richt zich op het opbouwen van relaties en hecht waarde aan emoties en menselijke interactie. Mensen met deze stijl willen dat mensen elkaar leren kennen en streven naar een positieve en ondersteunende omgeving. Ze zoeken draagvlak en overeenstemming bij het nemen van beslissingen. Deze stijl is te herkennen aan personen die graag luisteren naar anderen, empathie tonen en anderen aanmoedigen om hun ideeën te delen. Ze investeren in relaties en zorgen ervoor dat iedereen zich gehoord voelt. Een voorbeeld van iemand met een coöperatieve stijl is een HR-manager die teambuildingactiviteiten organiseert en ervoor zorgt dat iedereen zich gewaardeerd voelt binnen het team.

    De directieve communicatiestijl

    De directieve communicatiestijl is gericht op het behalen van resultaten en hecht waarde aan actiegerichtheid. Mensen met deze stijl willen dat anderen hun beloftes nakomen en nemen graag leiding in projecten. Ze hebben sterke argumenten en feitelijke informatie nodig om beslissingen te nemen. Deze stijl is te herkennen aan personen die direct en doelgericht communiceren, anderen duidelijke instructies geven en zich richten op het behalen van concrete resultaten. Ze zijn vaak vastbesloten en hebben een gevoel van urgentie. Een voorbeeld van iemand met een directieve stijl is een projectmanager die strakke deadlines stelt en anderen motiveert om de gestelde doelen te bereiken.

    De expressieve communicatiestijl

    Mensen met een expressieve communicatiestijl zijn gericht op het delen van ideeën en ervaringen en hechten waarde aan enthousiasme en gedrevenheid. Ze willen een levendige discussie voeren en anderen stimuleren en motiveren om hun beste werk te leveren. Ze nemen vaak intuïtieve beslissingen op basis van gevoelens en persoonlijke ervaringen. Deze stijl is te herkennen aan personen die energiek en inspirerend communiceren, anderen enthousiasmeren met hun passie en ideeën, en openstaan voor creatieve input van anderen. Ze hebben de neiging om levendig en expressief te praten, waarbij ze hun eigen persoonlijke ervaringen en emoties delen om anderen te betrekken. Een voorbeeld van iemand met een expressieve stijl is een marketingmanager die met enthousiasme nieuwe campagne-ideeën presenteert en anderen inspireert om buiten de gebaande paden te denken.

    Wil jij leren om doelgericht en duidelijk te communiceren?

    Door je bewust te zijn van de verschillende communicatiestijlen, zoals de beschouwende, coöperatieve, directieve en expressieve stijl, kunnen we onze interacties en boodschappen afstemmen op de behoeften van anderen. Het vermogen om kort en krachtig te communiceren stelt ons in staat om helderheid te scheppen, verwarring te voorkomen en constructieve relaties op te bouwen.

    Bij Oraki Training & Coaching bieden we de training ‘Kort en krachtig communiceren’ aan die je handvatten biedt om je communicatietechnieken te verbeteren en je boodschap op een heldere en duidelijke manier over te brengen. En dan gaat het niet alléén over communicatiestijlen, maar ook over andere belangrijke kapstokken, zoals structuur, afstemming en lef.

    Wil jij jezelf verder ontwikkelen? Meld je dan aan voor onze open training Kort en krachtig communiceren of neem contact met ons op om de mogelijkheden voor in-company (maatwerk) te bespreken. We helpen je graag verder.

    Door: Het schrijfteam | Oraki training & coaching

    Assertiviteit: Voor mezelf kiezen, is dat niet egoïstisch?

    Hoewel het negatief klinkt, is een prima portie egoïsme niet per se slecht. Jezelf op 1 zetten is namelijk ook: zorgen voor je eigen welzijn

    Thuiswerken: werk en privé in balans

    Veel mensen worstelden al met de balans werk-privé toen het leven nog ‘normaal’ was. In Coronatijd is dat alleen nog maar lastiger geworden.

    Effectief vergaderen: Hoe kun je als voorzitter zorgen voor eigenaarschap, verantwoordelijkheidsgevoel en een actieve houding bij deelnemers zonder zelf hard te hoeven werken?

    Ben jij als voorzitter hard aan het werk, maar zitten de deelnemers er passief bij? In dit blog een aantal tips voor actievere deelnemers.

    3 tips om door empathisch te luisteren meer gedaan te krijgen

    De meeste verslavingen zijn slecht voor je. LSD is een uitzondering. Want luisteren-samenvatten-doorvragen is goed voor jezelf én de ander.

    Procesbegeleider: hoe, wat en waarom?

    Ben jij werkzaam als procesbegeleider of ben je jezelf aan het oriënteren binnen dit vakgebied? Wij vertellen heel graag meer over procesbegeleiding!

    Heldere communicatie voor opdrachtgevers en opdrachtnemers

    Het lijkt soms dat opdrachtgevers en opdrachtnemers elkaar niet goed begrijpen. Waardoor verwachtingen niet uitkomen en beiden niet blij zijn

    Assertiviteit: Wil je aardig gevonden worden óf respect oogsten?

    Met alléén maar aardig doen, vindt iedereen je inderdaad alléén maar aardig. Niet meer. Wil jij meer respect van je omgeving? Lees dan verder

    Een vergadering voorzitten? Zó open je als voorzitter een vergadering

    Zonder helder kader wordt je vergadering al snel een rommelig, alle kanten opschietend groepsgesprek. Hoe je zo’n kader stelt, lees je hier

    Doorvragen tot de kern: het geheim van effectieve communicatie

    Door de juiste vragen te stellen kun je vage, omslachtige, onduidelijke, onsamenhangende verhalen tot de kern terugbrengen. Heel fijne vaardigheden in diverse situaties.

    Hoe kun je als voorzitter in 8 stappen betere verslagen (of notulen) laten maken

    Beste voorzitter, zijn de verslagen van jouw vergaderingen vaag, wollig of chaotisch? Wat zegt dat eigenlijk over jou als voorzitter?

    Ben je liever assertief of te lief?

    Ben jij dit: de overvriendelijke pleaser, de ‘zichzelf-wegcijferaar’ die altijd voor een ander klaarstaat? Lees dan vooral deze blog.

    Mensenkennis of inlevingsvermogen?

    Gratis advies: wees voorzichtig met het inzetten van je mensenkennis. Dat is namelijk een riskant fenomeen. Probeer het eens met menskennis.

    PRAKTISCH
    PERSOONLIJK
    RESULTAATGERICHT
    TRAINEN

    Trainen volgens Oraki

    Ons rotsvaste geloof is dat iedereen meer kan dan hij of zij zelf denkt. We helpen jou om veilig uit je comfortzone te stappen. Dat doen we praktisch, persoonlijk, resultaatgericht en met een hoog doe-gehalte. Je krijgt veel ruimte om jouw praktijksituaties in te brengen en je eigen keuzes te maken (eigenaarschap). Wij trainen volgens het leerprincipe 10-20-70. Onze programma’s zijn veelzijdig en inspirerend. Want leren mag best leuk zijn. Toch?

    Meer over Trainen volgens Oraki

    Het schrijfteam van Oraki

    Het schrijfteam van Oraki

    Deze slogan hebben we niet voor niets. De woorden zijn kenmerkend voor ons werk, van oriëntatie en voorbereiding t/m evaluatie en borging. Onze trainingen zijn praktisch als het kan en diepgaand als het helpt. We trainen met de praktijk van onze deelnemers in gedachten. Theorie doen we compact en interactief, met veel ruimte voor praktijksituaties van de deelnemers. We doen veel praktische oefeningen: altijd gericht op jouw resultaat.